Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

αρτοζήνος - Λαγκάδια Γορτυνίας


Από την σοδειά του 2016, η δουλειά που απόλαυσα περισσότερο από όλες είναι η δουλειά για τον  "αρτοζήνο"!!! 
Φυσικά πολύ σημαντικό παράγοντα κρίνω την άψογη συνεργασία με την Μαρία και τον Χρήστο που είναι η ψυχή και η καρδιά του  "αρτοζήνου" ή... η καρδιά και η ψυχή... αν προτιμάτε.


Η παραδοσιακή ταβέρνα "αρτοζήνος" βρίσκεται σε μια κομβική θέση σε κεντρική οδό στα Λαγκάδια.
Τα Λαγκάδια Αρκαδίας είναι ένα χωριό στη Γορτυνία, κτισμένο σε πλαγιά κλίσης 70 μοιρών και σε υψόμετρο 980 μέτρων και διατρέχεται από τρία ρέματα. Ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν οι Λαγκαδινοί κτίστες, με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία είναι εμφανής και στο ίδιο το χωριό. Κατά την αρχαιότητα, από την περιοχή περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία, όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και έχει τουριστική κίνηση χειμώνα και καλοκαίρι.
"Αρτοζήνος" ονομάζεται η κορυφή του καταπράσινου όρους που διακρίνεται από τα παράθυρα του χώρου εστίασης. Το υψόμετρο της κορυφής Αρτοζήνος είναι 1.365μ. και ανήκει στο ορεινό σύμπλεγμα του Μαινάλου. Το όνομα αυτό είναι μυθικό και προέρχεται από τις λέξεις Άρτος και Ζεύς. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας προμηθευόταν από αυτό το βουνό την τροφή του.

Το ορεινό σύμπλεγμα του Μαινάλου που φαίνεται από όλα τα σημεία αυτού του χώρου εστίασης χρησιμοποιήθηκε σαν βάση για να επανασχεδιαστεί το λογότυπο "αρτοζήνος", οι 2 ξύλινες πινακίδες που τοποθετήθηκαν πάνω στην κεντρική οδό των Λαγκαδίων (η μία διπλής όψης, κρεμαστή έξω από το ξύλινο κιόσκι του μαγαζιού και η άλλη εντοιχισμένη σε μια παραθυρόπορτα του S/M "αρτοζήνος" σε σημείο όπου περνούν τα αυτοκίνητα με πολύ χαμηλή ταχύτητα και οι πεζοί που κάνουν βόλτα στο χωριό) και όλες οι μετέπειτα εφαρμογές.

Αρχικά σχεδιάστηκαν 6 διαφορετικά βουνά που αναπαριστούν τις βασικές φόρμες των βουνών που συνθέτουν το σύμπλεγμα. Αφού σχεδιάστηκαν με μολύβι και μετά με πινέλο ώστε να μαλακώσουν τα σχήματα και να διαφοροποιηθούν τα πάχη των γραμμών, τα σχέδια φωτογραφήθηκαν.
Οι φωτογραφίες πέρασαν από ψηφιακή επεξεργασία ώστε να παραχθούν τα διανυσματικά είδωλα τους.


Από αυτά δημιουργήθηκε η τελική σύνθεση χρησιμοποιώντας 5 διαφορετικά χρώματα ώστε να αναδειχθούν τα 5 διαφορετικά χρώματα που έχουν τα βουνά κατά την διάρκεια όλου του χρόνου.
Το μαύρο που συχνά είναι το χρώμα που έχουν τα ψηλότερα βουνά και το σύμπλεγμα του Μαίναλου όταν ο καιρός είναι κλειστός και μουντός.
Το σκούρο πράσινο που έχουν τα βουνά που φιλοξενούν τα ελατοδάση του Μαινάλου.
Το φωτεινό μεταλλικό πράσινο που έχουν τα βουνά που έχουν κατά κύριο λόγο φυλλοβόλα δέντρα και τις περιόδους μετά από βροχή λαμπυρίζουν όταν βγαίνει ο ήλιος.
Το λευκό περλέ που είναι το βασικό χρώμα για πολλούς μήνες του χρόνου για τις ψηλότερες χιονισμένες κορφές ή το κυρίαρχο χρώμα των βουνών μέσα στην καρδιά του χειμώνα όταν η ορεινή Αρκαδία γίνεται βασικός τουριστικός προορισμός.
Το κοκκινωπό καφέ που έχει το χρώμα της γης σε αυτήν την περιοχή και αναφέρεται στα βουνά που είναι γυμνά και επίσης στα βουνά με την φυλλοβόλα χλωρίδα που κοκκινίζει κοντά στις αρχές του φθινοπώρου.
Στις 2 επιγραφές χρησιμοποιήθηκαν ελάτινες σανίδες, από έλατα της περιοχής , ώστε να είναι σε αρμονία με την αισθητική του παραδοσιακού οικισμού, και ζωγραφίστηκαν στο χέρι με ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής υψηλής αντοχής, ώστε να αντέχουν στις υψηλές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην περιοχή.

*Στην εντοιχισμένη πινακίδα μεγέθους 1,60 επί 3 μέτρα χρησιμοποιήθηκε σαν 6ο χρώμα ένα φωτεινό μεταλλικό μπλε στο κείμενο που αναφέρεται στο Λαγκαδινό ρέμα που έχει με τα νερά του έντονη παρουσία στο χωριό άλλα και σε όλη την περιοχή.
*Στην κρεμαστή πινακίδα μεγέθους 1,3 επί 1,5 μέτρο οι ελάτινες σανίδες πάνω και κάτω έμεινα με το φυσικό τους περίγραμμα όπως κόπηκαν από το δέντρο ώστε η επιγραφή να έχει όσο το δυνατόν πιο φυσικό τελείωμα. Οι σανίδες τρυπήθηκαν εσωτερικά και συνδέθηκαν με κρυφό μηχανισμό ώστε να φαίνεται τελικά μόνο το ξύλο.
Στο κάτω μέρος σχεδιάστηκαν γραφικά ώστε να αποφύγουμε τα κείμενα και την πολυγλωσσία που θα ήταν απαραίτητη αφού ο "αρτοζήνος" έχει ήδη μεγάλο πελατολόγιο μη ελληνόφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου